5 Tips Luka Pembedahan Cepat Sembuh

Tentang Pembedahan

Apa yang kita rasa bila mendengar perkataan “pembedahan” atau “operation”?

Mesti rasa ngeri. Kerana pembedahan itu sendiri satu perkara yang menakutkan. Terbayang-bayang ramai petugas hospital yang berada dalam bilik pembedahan.

Pembedahan boleh dibahagikan kepada dua kategori. Pembedahan kecil (minor surgery) dan pembedahan utama (major surgery). Tidak kira mana jenis yang anda atau ahli keluarga lalui, luka pembedahan pasti akan meninggalkan rasa sakit sebaik sahaja kesan ubat bius mula berkurangan. Pesakit dan ahli keluarga perlu menerima hakikat ini.

Saya sendiri pernah menjalani major surgery (caesarean section). Proses penyembuhan berjalan dengan baik dan harus ada gap 2 tahun untuk anak seterusnya untuk elak risiko uterine rupture.

Bagaimana Menjalani Pemulihan Selepas Pembedahan

Tempoh pemulihan bergantung kepada jenis pembedahan yang anda lalui.

Jika ia pembedahan yang kecil, luka pembedahan anda mungkin hanya perlukan beberapa minggu sahaja untuk pulih.

Tetapi jika ia pembedahan yang besar seperti di bahagian abdomen, ia mungkin mengambil masa sehingga 3 bulan untuk pemulihan.

Mengikut sumber website Unitypoint.org, terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka pembedahan.

Di sini saya senaraikan 5 tips luka pembedahan cepat sembuh.

1. Ikut arahan doktor dan petugas kesihatan

Ia kedengaran remeh, tetapi penting untuk pesakit ikut arahan doktor. Pasti ada alasan kukuh doktor tidak izinkan anda mengangkat benda berat dalam masa beberapa minggu selepas pembedahan, atau tidak memandu kereta dalam masa terdekat. Mungkin anda rasa okey je secara fizikal, tapi anda tak pasti status pemulihan bahagian dalam luka pembedahan itu.

Kegagalan untuk patuh arahan doktor berisiko menyebabkan jangkitan, koyakan atau pendarahan. Hal ini akan menyebabkan tempoh pemulihan menjadi semakin panjang.

2. Patuh jadual temujanji

Walaupun anda mungkin rasa sihat dan “macam elok aje”, penting untuk hadiri temujanji dengan doktor. Doktor boleh periksa keadaan luka pembedahan dan darah anda untuk pastikan tiada jangkitan.

3. Minta bantuan orang terdekat

Penting untuk pastikan rasa sakit daripada luka pembedahan itu tolerable dan boleh ditanggung. Rasa sakit yang perit dan berlebihan menunjukkan adanya risiko bloodclotting atau pneumonia. Jika anda dalam kesakitan, minta bantuan keluarga atau orang terdekat dalam urusan seharian.

4. Bergerak (dengan berhati-hati)

Pengalaman diri sendiri selepas c-sect tahun lepas, saya disuruh berdiri dan berjalan 14 jam selepas pembedahan. Perit, sakit. Menitik air mata ke lantai. Tapi, keluarga dan nurse tak henti beri sokongan.

Untuk apa?

Untuk elak blood-clot dan galakkan bowel movement atau buang air besar. Balik rumah kena bergerak dan berjalan sekali sekala untuk cegah sebarang komplikasi.

5. Jaga pemakanan

Kebiasaanya selepas pembedahan pesakit akan rasa letih, mabuk dan alami sembelit. Sesetengah makanan mampu menyelesaikan masalah-masalah ini dan mempercepatkan proses pemulihan. Antaranya:

  • Protein

Protein memainkan peranan penting dalam penyembuhan luka. Jadi cuba dapatkan sumber protein daripada telur, ayam dan lain-lain. Pantang orang-orang tua yang mengatakan telur dan ayam boleh menyebabkan kegatalan mungkin tidak terpakai untuk kebanyakan orang. Seeloknya ambil yang organik dan bebas suntikan hormon.

  • Vitamin C dan Zink

Sesetengah kajian mendapati Vitamin C dan Zink mampu mempercepatkan proses pemulihan luka, jadi boleh cuba dapatkan ia daripada buah-buahan dan sayur-sayuran seperti buah oren, bayam dan brokoli.

Mengapa orang dahulu menggalakkan ikan haruan selepas bersalin?

Kerana ikan haruan kaya dengan zink. Namun begitu, telah timbul isu larangan doktor daripada mengambil pati haruan dek kerana isi perut seorang ibu yang melekat-lekat ketika pembedahan. Si ibu ini mengambil pati haruan selepas pembedahan c-section anak pertamanya.

  • B-12 dan Iron

Kedua vitamin ini bantu membina sel darah baru, di mana penting untuk elak keletihan. Anda boleh dapatkan keduanya daripada ikan, daging, telur, kekacang dan sayur-sayuran seperti bayam.

  • Serat dan probiotik

Makan makanan yang kaya serat seperti lobak merah, oat dan probiotik seperti tempe, yogurt, apple cider untuk sistem imun.


Saya nak berkongsi cerita tentang seorang kawan saya. Di awal kehamilannya, doktor menemui cyst di bahagian perineum dan menasihatkan beliau untuk “terminate the pregnancy” untuk keselamatan ibu. Namun beliau putuskan untuk teruskan kehamilan dan menjalani pembedahan. Cyst berjaya dibuang.

INFO TAMBAHAN

Apakah beza fibroid dan cyst? Fiborid adalah ketumbuhan di bahagian rahim, manakala cyst boleh berlaku di mana-mana bahagian tubuh badan.

Sepanjang kehamilannya, luka pembedahan tidak sembuh dengan baik.

Namun begitu akhirnya anak yang ditunggu-tunggu lahir secara normal. Berminggu-minggu selepas berpantang, luka bersalin masih juga belum baik sepenuhnya. Kasihan.

Ketika saya bertanya khabar setelah tahu tentang kelahiran anak pertamanya, beliau terus bertanya tentang suplimen yang baik untuk keadaannya.

Saya cadangkan padanya Vivix pada bulan Januari dan belia bersetuju.

Alhamdulillah, maklum balas yang sangat baik daripada beliau. Badannya rasa lebih cergas dan ada improvement pada luka jahitannya. 

Pada bulan Mac, beliau beritahu yang beliau sudah boleh solat berdiri! Selepas pembedahan cyst beliau memang solat duduk akibat rasa sakit luka pembedahan. Kini, asbab Vivix keadaan itu berubah. Alhamdulillah. Segala puji hanya bagi Allah.

colorful autumn foliage

Vivix mempunyai polifenol, sejenis antioksidan yang membantu menyokong fungsi sel dan mengurangkan inflamasi jika diambil secara konsisten.

Betapa besarnya pengorbanan seorang wanita yang melahirkan. Hargailah wanita di dalam hidup anda.

Lakukan 5 tips luka pembedahan cepat sembuh dan ikhtiar dengan Vivix untuk kesihatan dalaman.

Dapatkan Vivix dengan harga berpatutan untuk kesihatan anda. Hubungi saya di nombor 013-6820482.


Bagaimana dengan anda? Apa yang anda lakukan untuk selepas pembedahan? Sudilah berkongsi di bawah ya.

 

ATIQAH HASSAN
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
SET PRENATAL / HAMIL, SET POSTNATAL / BERPANTANG & MENYUSU
013 6820482

2 thoughts on “5 Tips Luka Pembedahan Cepat Sembuh”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge