Mengapa Shaklee Collagen Powder Adalah Kolagen Terbaik

Kelas Nutrisi

Malam tadi join kelas nutrisi tentang kolagen daripada Coordinator Raihanah. Fuhh banyaknya dapat ilmu baru! Bila dapat ilmu daripada Coordinator Raihanah ni, saya percaya yang Kak Anah bukan mereka cerita sebab beliau ni seorang yang sangat titikberatkan sumber yang sahih macam penulisan jurnal, clinical study, ilmu daripada ahli nutrisi sendiri, dan lain-lain. Seorang yang siasat habis-habis sebelum menyampaikan sesuatu maklumat tentang produk atau nutrien. Kami dah tahu mengapa Shaklee Collagen Powder adalah kolagen terbaik.

Jom baca pasal kolagen! Di bawah sekali nanti saya akan cerita mengapa Shaklee Collagen Powder adalah kolagen terbaik.

 

Apa Itu Kolagen? Apakah Fungsinya?

Kolagen adalah protein utama pada tisu penghubung dalam tubuh badan mamalia (manusia dan haiwan). Ia merupakan salah satu protein yang panjang, merangkumi 30% daripada jumlah keseluruhan protein dalam badan.

Maknanya 30% daripada protein dalam badan kita adalah kolagen.

Ia didapati dalam tulang, otot, kulit dan tendon, di mana ia membentuk rantaian untuk memberikan kekuatan dan struktur.

Selain menjaga keanjalan kulit, kolagen juga mengukuhkan organ dalaman termasuk tulang dan sendi agar sentiasa kukuh dan sihat. Ia juga penting dalam struktur tendon dan tulang rawan. Dalam kata lain, kolagen adalah asas blok binaan tubuh badan kita.

Kolagen berasal daripada perkataan latin “colla” bermaksud gam dan “gen” bermaksud ejen iaitu bermaksud “ejen pelekat”. Ejen pelekat ini yang melekatkan sel-sel tubuh kita antara satu sama lain. Bila ejen pelekat ni berkurangan, anda boleh lihat kulit anda kendur, tak tegang, mula sakit sendi, tulang terasa tak kuat, dan lain-lain lagi.

 

 

 

Sewaktu bayi, kolagen dalam badan adalah banyak. Sebab tu kita asyik geram dengan pipi bayi kan.

Tetapi bila kita semakin berusia, kedutan pada kulit kita akan semakin bertambah.

Pada umur 20-an, kolagen dalam badan masih banyak. Kolagen memegang struktur kulit agar lebih tegang.

Pada umur 30-an, kolagen mula berkurangan . Pada ketika ini tisu akan mula longgar dan mula nampak garisan halus pada kulit wajah.

Pada umur 40-an, kulit akan nampak berusia dan akan ada pigmentasi.

Pada umur 50-an kolagen akan menjadi sangat sedikit dan tanda penuaan akan tampak sangat ketara. Pada umur begini, pengambilan kolagen masih boleh diambil untuk mengelakkan penurunan kolagen yang drastik.

Apabila usia kita mencecah 26 tahun ke atas, penghasilan kolagen mula berkurangan sehingga 5% setiap tahun.

Penyimpanan kolagen dan penghasilan sel kulit adalah penting untuk kelihatan muda dan melambatkan proses penuaan.

 

Jenis Kolagen

Menurut laman web National Center for Biotechnology, paling kurang ada 16 jenis kolagen.

Namun begitu 80-90% kolagen di dalam badan terdiri daripada jenis I, II, dan III.

Suplemen kolagen di pasaran hanya fokus kepada 3 jenis ini sahaja.

Kolagen Jenis I

Kolagen jenis 1 adalah yang paling banyak, dan hampir dianggap sebagai, jenis kuat collagen yang terdapat dalam badan manusia. Ia terdiri daripada serat yang membentuk bahagian badan, termasuk tendon, ligamen, organ-organ dan kulit (dermis). Ia juga membantu membentuk tulang dan amat penting untuk penyembuhan luka, memberi kulit yang anjal, dan memegang bersama-sama tisu supaya ia tidak kendur.

Kolagen Jenis II

Kolagen jenis II terutamanya membantu membina tulang rawan, yang terdapat dalam tisu penghubung. Kesihatan sendi-sendi kita bergantung kepada rawan diperbuat daripada kolagen jenis II ini. Faktor inilah mengapa kolagen sangat bermanfaat untuk mengelakkan sakit sendi, sakit lutut dan pelbagai gejala arthritis yang lain.

Kolagen jenis ini juga boleh menyokong tulang belakang dan rahang.

Kolagen Jenis III

Kolagen jenis III membentuk organ-organ dan kulit kita. Ia biasanya ditemui bersama kolagen jenis I dan membantu memberikan kulit keanjalan dan ketegangan. Ia juga membentuk saluran darah dan tisu di dalam hati. Untuk sebab-sebab ini, kekurangan kolagen jenis III telah dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk saluran darah pecah.


Kolagen jenis I dan III adalah lebih fokus untuk rambut, kulit, kuku dan tulang. Jenis-jenis ini membantu:

 • Mengurangkan garis-garis halus dan kedutan
 • Meningkatkan keanjalan
 • Menyokong matriks tulang
 • Memperbaiki kuku
 • Menebalkan rambut halus dan jarang, melambatkan keguguran rambut
 • Meningkatkan peredaran darah
 • Menggalakkan pengeluaran glycine yang membina otot dan membantu membakar lemak semasa tidur

 

6 Cara Kolagen Boleh Bantu Tingkatkan Kesihatan

1) Kulit lebih anjal, licin dan berseri

Dari segi kebaikan kepada kulit, memang tidak dinafikan kolagen sangat popular. Namun bagaimana kolagen membantu kebaikan kulit anda?

Seperti yang telah diterangkan sebelum ini, kolagen membantu kulit anda mengekalkan keanjalan. Ini menghalang wajah anda daripada kedutan untuk kelihatan lebih muda. Semakin umur kita bertambah, kolagen juga cenderung untuk memecah dan ini mengurangkan keanjalan kulit, menyebabkan kedutan, pigmentasi dan kesan-kesan penuaan lain.

Apabila kolagen rosak atau berkurangan, ia akan mula menonjol pada kulit anda. Pendedahan kepada cahaya matahari boleh menambah kesan, menyebabkan garis-garis halus, kedut dan kendur. Untuk pengetahuan anda, suntikan kolagen dipercayai tidak akan menghalang kedutan berlaku, tetapi kolagen tambahan dalam bentuk suplemen boleh membantu kulit anda bertahan untuk tempoh tertentu.

Kolagen juga boleh digunakan sebagai rawatan untuk parut, terutamanya yang disebabkan oleh jerawat. Semakin meningkat usia kita, kolagen akan merosak dan kulit boleh berparut dengan lebih mudah. Kolagen juga sesuai untuk kulit yang mudah sunburn.

Tahukah anda, sebuah hospital di Brazil menggunakan kolagen dari sisik ikan utk rawat luka melecur? Baca sini ya.

2. Memperbaiki sindrom Usus Bocor – Leaky Gut

Sindrom usus bocor adalah satu keadaan di mana toksin dapat melalui saluran pencernaan anda. Kolagen membantu memecahkan protein dan melegakan lapisan usus anda, penyembuhan dinding sel rosak dan penyebatian dengan penyembuhan asid amino.

Manfaat pencernaan terbesar memakan kolagen ialah ia membantu membentuk tisu penghubung dan dapat menyembuhkan lapisan perlindungan saluran gastrousus. Hari ini, kita tahu bahawa banyak penyakit sebenarnya boleh dikesan kembali kepada keradangan atau kerengsaan yang berpunca daripada usus yang tidak sihat.

3. Meningkatkan metabolisme, kepadatan otot dan tenaga

Rangsangan dalam kolagen boleh membantu meningkatkan metabolisme anda dengan menambah jisim otot tanpa lemak untuk tulang anda.. Salah satu peranan yang paling penting glycine ialah membantu tisu otot menukarkan glukosa kepada tenaga.

4. Menguatkan rambut, kuku dan gigi

Kolagen adalah blok utama bagi kuku, rambut dan gigi. Menambah kolagen ke dalam makanan tambahan seharian anda boleh membantu menguatkan kuku dan dapat mengurangkan keguguran rambut.  Ia mempunyai ciri-ciri antioksidan dan membantu menentang radikal bebas dalam badan. Radikal bebas dihasilkan secara semulajadi dalam badan hasil proses metabolik yang berbeza dalam badan. Selain itu, radikal bebas juga terhasil daripada serangan luar seperti pencemaran dan lain-lain.

Radikal bebas ini bertanggungjawab untuk merosakkan folikel rambut, yang membawa kepada keguguran rambut. Tetapi mempunyai jumlah yang mencukupi kolagen dalam batang rambut dapat menguatkan folikel rambut dan meningkatkan pertumbuhan rambut. Makan kollagen untuk pertumbuhan rambut juga boleh meningkatkan jumlah keseluruhan rambut anda dengan meningkatkan diameter setiap helai rambut secara individu.

5. Menguatkan tulang dan sendi, elakkan osteoporosis

Selain memerlukan kalsium, tulang juga perlukan kolagen. Ia memberikan manfaat kepada sendi supaya lebih kuat dan tidak mudah koyak.

Tulang dan tisu terdiri daripada kolagen dan kalsium. Bermula sekitar usia 30 tahun, tubuh akan kehilangan kepadatan tulang lebih cepat daripada penghasilan. Disebabkan oleh perubahan hormon dan faktor-faktor yang berkaitan dengan usia, tahap kolagen yang dihasilkan juga berkurangan dengan usia juga. Disebabkan itu, osteoporosis boleh berlaku.

Osteoporosis berlaku apabila jisim tulang dan mineral hilang terlalu cepat atau diganti terlalu perlahan. Ini menyebabkan tulang rapuh atau lemah dan boleh menyebabkannya patah dengan lebih mudah. Wanita amat berisiko untuk osteoporosis bermula pada tahun-tahun awal menopause kerana tahap estrogen berkurangan.

Rawan pula kebanyakannya diperbuat daripada kolagen. Rawan bersifat lebih fleksibel dan kurang tumpat berbanding tulang, biasa dijumpai di dalam hidung, telinga dan tekak dan pada sendi seluruh badan.

Justeru dalam menjaga kesihatan tulang dan sendi, sangat penting untuk menambahkan pengambilan kolagen dalam diet harian anda.

6. Memperbaiki Kesihatan Kardiovaskular

Asid amino proline yang terkandung di dalam kolagen membantu dinding arteri anda dalam mengelakkan pembentukan lemak dalam aliran darah, mengecutkan lemak dalam arteri dan mengurangkan pengumpulan lemak. Proline diperlukan untuk pembaikan tisu dalam sendi dan arteri, tambahan lagi ia membantu mengawal tekanan darah.

Proline adalah sebahagian daripada kolagen yang ditemui dalam sendi, ia merupakan penampan badan kita daripada kesan getaran atau kejutan dan membantu kita berpegang kepada rawan apabila kita semakin tua. Ia juga dikaitkan dengan pencegahan arteriosklerosis (pengerasan arteri) kerana membantu arteri kita menjauhi pembentukan plak.

Di samping itu, kolagen menggalakkan peredaran darah yang lebih baik.

Apakah Yang Menyebabkan Kerosakan Kolagen

Terdapat beberapa faktor yang boleh mengurangkan tahap kolagen dalam badan.

Mengelakkan perkara-perkara berikut boleh mengekalkan kolagen dalam badan:-

Merokok

Tembakau mengandungi bahan kimia yang merosakkan kolagen. Banyak bahan kimia yang terkandung dalam tembakau merosakkan yang kollagen dan elastin dalam kulit. Nikotin juga menyempitkan saluran darah di lapisan luar kulit, yang mengurangkan penghantaran nutrien dan oksigen kepada kulit justeru boleh menjejaskan kulit.

Pengambilan gula yang tinggi

diet yang tinggi dengan gula meningkatkan kadar glycation iaitu satu proses di mana gula dalam darah melekat kepada protein untuk membentuk molekul baru yang dipanggil AGE protein. AGE merosakkan protein bersebelahan dan boleh membuat collagen kering, rapuh dan lemah.

Sinaran Matahari

Sinar ultraungu dalam cahaya matahari menyebabkan collagen pecah pada kadar yang cepat, merosakkan serat collagen dan mendorong pengumpulan elastin yang tidak normal. elastin tidak normal mendorong kepada pengeluaran enzim yang juga boleh memecahkan collagen. Proses ini boleh membawa kepada pembentukan scars (parut).

Gangguan autoimun

Sesetengah gangguan autoimun menyebabkan antibodi menyerang collagen. Mutasi kepada gen yang bertanggungjawab untuk pengekodan collagen alpha-rantai boleh menjejaskan matriks extracellular, yang membawa kepada penurunan dalam jumlah kolagen dirembeskan, atau rembesan collagen.

jadi berdasarkan kaitan ni, kita faham dah la kan collagen sebenarnya bukan untuk cantik semata-mata, bahkan diperlukan sebagai nutrisi harian kita sebenanyr

Ciri-ciri Kolagen Terbaik

Produk kolagen di pasaran adalah sangat banyak, sehingga pengguna berpotensi besar untuk memilih kolagen yang salah.

Apa ciri-ciri  kolagen terbaik yang patut kita ambil kira sebelum beli?

Ciri Kolagen Terbaik #1

Perkara yang paling penting tentang suplemen kolagen ialah ia akan diserap dalam tisu badan untuk menjadikan kulit, sendi, otot dan tulang yang kuat.

Saiz molekul kolagen hendaklah sekurang-kurangnya 1000 dalton dan ke bawah. Ia membantu penyerapan yang lebih baik kerana saiz ini adalah paling optimum diserap oleh sel dan memberi kesan yang lebih cepat.

Jika saiz molekul melebihi 1000 dalton, lupakan sahaja kerana ia mungkin mendatangkan kesan yang tidak baik atas sebab tidak diserap dengan baik dan mungkin membebankan hati.

Ciri Kolagen Terbaik #2

Penambahan bahan seperti asid hyaluronik dan bahan lain mungkin akan menyebabkan bau dan rasa kolagen yang tidak enak dan anda mungkin kurang menggemarinya. Tetapi yang penting adalah gabungan nutrisi ini berkesan dalam menyokong kulit yang sihat, cantik dan muda.  Rasanya boleh diperbaiki dengan sedikit pemanis semulajadi.

Kolagen yang mempunyai bahan yang merangsang pembentukan asid hyaluronik akan menjadikan kulit lebih tegang kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat yang elastik.

Jadi walaupun harganya mahal, namun dengan kualitinya anda mendapat khasiat dan nutrisi yang terbaik, kenapa tidak kan?

Ciri Kolagen Terbaik #3

Sebaiknya dapatkan kolagen dengan khasiat yang lengkap.

Kalau kolagen tersebut hanya menawarkan kolagen jenis II sahaja atau gabungan jenis I dan III, jelas sekali ia tidak lengkap.

Kolagen yang dihidrolisiskan secara lengkap mempunyai 16 jenis kolagen. Ia bertindak secara sinergi dan akan pergi ke tisu berbeza untuk menyokong fungsi mereka.

Memang benar anda mahukan kulit, rambut dan kuku yang cantik. Namun perlu diingatkan anda juga perlukan kolagen untuk kesihatan tendon, rawan, tulang dan otot anda. Kebanyakan mereka yang meningkat usia akan mengadu sakit di bahagian-bahagian ini. Jadi bersiap sedialah seawal mungkin.

Kebanyak kolagen di pasaran hanya mengandungi gabungan jenis I dan III sahaja.

Ciri Kolagen Terbaik #4

Gabungan kolagen dengan asid hyaluronik, kondroitin, glucosamine, vitamin C, mineral dan enzim, adalah suatu bentuk kolagen terbaik. Ia merupakan kombinasi nutrisi yang terbaik untuk kulit dan sendi yang sihat.

Kombinasi ini akan meningkatkan manfaat yang bakal anda dapat dengan khasiat yang telah terbukti membawa nutrien kepada sel-sel kulit. Sel kulit anda akan mengekalkan air (kelembapan kulit), kulit lebih anjal, kedutan dan garis halus semakin tidak ketara.

Mengapa Shaklee Collagen Powder Adalah Kolagen Terbaik

Penerangan tentang kolagen sudah dibentangkan di atas.

Jadi di sini saya senaraikan mengapa Shaklee Collagen Powder adalah kolagen terbaik yang perlu anda pilih.

1. Penyerapan Hebat

Related image

Shaklee Collagen Powder menyediakan molekul yang kecil dan mempunyai penyerapan yang lebih tinggi (1000 dalton yang paling optimum untuk penyerapan dalam badan).

2. Sumber premium – Sisik Ikan Merah

Kolagen di pasaran terdiri dari pelbagai sumber, namun tahukah anda kolagen tiada dalam sumber berasaskan tumbuhan? Kolagen hanya ada pada sumber haiwan. Ada produk yang berasal dari tomato, blueberry, brokoli, rumpai laut dan macam macam lagi.

Shaklee memilih sisik ikan merah laut dalam sebagai sumber utama Shaklee Collagen Powder. Ikan ini boleh berenang sehingga 5 km ke dalam air!

Kenapa pilih sisik ikan merah? Antaranya:

 • Sisik yang premium
 • Tahan tekanan
 • Sangat bersih
 • Tinggi kolagen

Mengapa Shaklee Collagen Powder Adalah Kolagen Terbaik

3. Bukan sekadar kolagen

Setiap sachet Shaklee Collagen Powder mengandungi 4000mg kolagen bagi setiap hidangan yang anda ambil.

Shaklee Collagen Powder mengandungi 7 bahan aktif:-

Image result for kandungan shaklee collagen powder

Ekstrak Biji Camelia Japonica

Biji pokok Camelia Japonica ini terdiri daripada asid oleik iaitu emolien dan pelembap kulit yang hebat dan isoflavon iaitu antioksidan semulajadi yang mampu mengurangkan radikal bebas.

Ekstrak Pfaffia

Pfaffia yang turut dikenali sebagai ‘ginseng brazil’ telah terbukti dapat membantu formasi kolagen dan asid hyaluronik apabila digabungkan dengan esktrak biji Camelia Japonica. Kemampuan luar biasa ekstrak Pfaffia yang mampu mengikat jumlah air yang banyak membolehkan asid hyaluronik memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu tubuh untuk menjadikan kulit lembut, lembap dan licin.

Kolagen Ikan

Elastin daripada sisik ikan memelihara kulit menjadi fleksibel tetapi tegang, anjal dan gebu.

Ekstrak Kekerang

Glucosamine dalam ekstrak kekerang adalah sangat penting dalam memberikan pelincir kepada sendi-sendi dan menghidrat mata untuk melegakan ketidakselesaan.

Lactobacilus Acidophilus

Ia adalah sejenis bakteria baik yang membantu mengimbangi mikroflora usus dan membantu membina semula sistem usus yang sihat.  Hal ini seterusnya mampu meningkatkan kolagen dalam badan.

Vitamin C dan Vitamin B

Vitamin B berperanan dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protein untuk membebaskan tenaga yang diperlukan untuk penghasilan kolagen di dalam sel.

Vitamin C pula menggalakkan penghasilan kolagen yang sedia ada dalam badan dan menentang radikal bebas yang mampu merosakkan kulit.

BACA Ketahui Manfaat Vitamin C Untuk Ibu Hamil

4. Terbukti berkesan

Hampir 71% pengguna menyatakan kulit mereka lebih baik selepas pengambilan Shaklee Collagen Powder. Terdapat ujian klinikal pihak ketiga yang menyokong fakta ini.


Bagaimana? Penuh dengan informasi kan.

Selepas ini anda sudah tahu kolagen mana yang perlu anda pilih di antara banyak-banyak kolagen di pasaran.

Anda pernah menggunakan Shaklee Collagen Powder? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen.

Hubungi saya untuk dapatkan Shaklee Collagen Powder 😀

ATIQAH HASSAN
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
SET PRENATAL / HAMIL, SET POSTNATAL / BERPANTANG & MENYUSU
013 6820482

2 thoughts on “Mengapa Shaklee Collagen Powder Adalah Kolagen Terbaik”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge